Biology Quiz Trivia Questions Answers

Biology Quiz | Simple Biology Questions | Biology Trivia Questions and Answers:

Generally, Biology is one of the most important branches of Science that deals with the complete study of all the living things or organisms in the earth. In the word, we can say that Biology is the subject where we can study of life or science of life. The word of Biology is derived from the Greek words “bios” means life and “logos” means study. In Biology, all the peoples can complete study about the molecular mechanisms in cells, classification and behaviour of living organisms, how to species evolve, and various interaction between ecosystems etc. So, we can say Biology is the study of various structure living organisms, function, origin, evolution and growth of all the living organisms on the earth. Biology Quiz on the study of life Science will always help you to easily understand various phenomena of the different organs of different organisms and how living organisms interact with various non-living organisms in the earth. Now in this particular section, we are trying to mention a huge list of Biology Quiz, or Simple Biology Questions and Answers or Biology Trivia Questions and Answers or Biology GK Questions Answers (Biology GK Quiz) etc. So, Carefully read and learn these Biology Trivia Quizzes and increase your trivia knowledge or general knowledge of Biology. If you think you have enough knowledge then you can test your knowledge by giving the answer to these Biology Quiz (Biology Trivia Questions).

General Biology Quiz for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (General Biology Trivia Questions for Class 5th to 10th):

Q. 1. What is the name of the largest blood vessel that carries blood away from the heart?
a) Vein
b) Artery
c) Capillary
d) Nerve
Ans: Artery

Q. 2. Which is not a member of the vitamin B complex in the following?
a) Thiamine
b) Riboflavin
c) Folic acid
d) Ascorbic acid
Ans: Ascorbic acid

Q. 3. Fungi are plants that lack:
a) Oxygen
b) Carbon dioxide
c) Chlorophyll
d) None of these
Ans: Chlorophyll

Q. 4. What is the name of the scientist who introduced the idea of natural selection?
a) Charles Darwin
b) Jean-Baptiste Lamarck
c) Karl Marx
d) Albert Einstein
Ans: Charles Darwin

Q. 5. Students, who study biology is generally known as a?
a) Physician
b) Biologist
c) Gynaecologist
d) None of These
Ans: Biologist

Q.6. The subject of Botany is the study of?
a) Animals
b) Plants
c) Both
d) None of these
Ans: Plants

Q. 7. Frogs live in salt water it is correct?
a) Yes
b) No
Ans: No

Q.8. Those Animals which eat both (plants and other animals) are commonly known as what?
a) Herbivorous
b) Omnivores
c) Carnivores
d) None of These
Ans: Omnivores

Q. 9. Which types of medicine are generally used for Bacterial infections?
a) Water
b) Antibiotics
c) Both a and b
d) None of These
Ans: Antibiotics

Q. 10. The study of fungi is also known as?
a) Cosmology
b) Mycology
c) Microbiology
d) None of These
Ans: Mycology

Objective Biology Questions and Answers for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (Objective Biology Trivia Quiz for Class 5th to 10th):

Q. 1. Why the Photosynthesis process used by the plants?
a) Convert Oxygen into Carbon-dioxide
b) Convert sunlight into food
c) Convert food into the sunlight
d) None of These
Ans: Convert sunlight into food

Q. 2. What did we call the jelly-like substance that is present inside the cells?
a) Cytoplasm
b) Cytokinesis
c) Ectoplasm
d) None of These
Ans: Cytoplasm

Q. 3. The Photosynthesis process mainly occurs in which part of the plants?
a) Flowers
b) Root
c) Bark
d) Leaves
Ans: Leaves

Q. 4. Who is the father of Modern Genetics?
a) Alexander Fleming
b) Gregor Mendel
c) Louis Pasteur
d) None of These
Ans: Gregor Mendel

Q. 5. Who is the father of Modern Microbiology?
a) Jean Baptiste Lamarck
b) Hugo De Vries
c) Louis Pasteur
d) None of These
Ans: Louis Pasteur

Q. 6. What is the name of Vitamins which is necessary for blood clotting?
a) Vitamin D
b) Vitamin A
c) Vitamin K
d) Vitamin C
Ans: Vitamin K

Q. 7. Where the cell wall is found?
a) Animal Cell
b) Plant Cell
c) Both (a and b)
d) None of These
Ans: Plant Cell

Q. 8. Where is the cell wall located?
a) Outside of the plasma membrane
b) Inside of plasma membrane
c) Both (a and b)
d) none of these
Ans: Outside of the plasma membrane

Q. 9. What is the power house of the cell?
a) Mitochondria
b) Endoplasmic reticulum
c) plasma
d) None of These
Ans: Mitochondria

Q. 10. What is the total number of Chambers in Human Heart?
a) 2 Chambers
b) 1 Chamber
c) 4 Chambers
d) None of These
Ans: 4 Chambers

Simple Biology Quizzes for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (Simple Biology Trivia Questions and Answers for Class 5th to 10th):

Q. 1. How many pairs of Chromosomes are found in any Human Cell?
a) 22 Pairs
b) 23 Pairs
c) 32 Pairs
d) None of these
Ans: 23 Pairs

Q. 2. Which is the example of Protozoa?
a) Fish
b) Crocodile
c) Amoeba
d) None of These
Ans: Amoeba

Q. 3. What is the color of Hemoglobin?
a) Yellow
b) Red
c) White
d) None of these
Ans: Red

Q. 4. What is the largest artery in the Human Body?
a) Ulnar Artery
b) Ulnar Artery
c) Aorta
d) None of These
Ans: Aorta

Q. 5. Which organ releases the pepsin?
a) Liver
b) Stomach
c) Intestine
d) None of These
Ans: Stomach

Q. 6. Father of Taxonomy?
a) Carolus Linnaeus
b) Galen
c) Robert Hook
d) None of These
Ans: Carolus Linnaeus

Q. 7. Who discovered the human cell?
a) Robert Boyle
b) Robert Hooke
c) Matthias Jakob Schleiden
d) None of These
Ans: Robert Hooke

Q. 8. The study of plants is called?
a) Botany
b) Zoology
c) Both (a and b)
d) None of These
Ans: Botany

Easy Biology Quiz for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (General Biology Trivia Questions for Class 5th to 10th):
General Biology Quiz for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (General Biology Trivia Quizzes for Class 5th to 10th):

for more quizzes

Physics Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *