GK Questions for class 2

GK Questions for Class 2 | Simple GK Questions for Class 2 in Hindi:

GK Questions for Class 2: Hello all the teachers and parents, as we know education is most important for everyone that’s why in this web article we are trying to provide a huge list of simple GK Questions and answers for all the kids specially who are studying in Class 2nd which is based on all the common subjects and general awareness such as general science, history, economics, politics and important dates etc. Hopefully, these listed general knowledge questions answer for very useful for everyone. So, carefully download and printout these GK questions and Answers list and try to provide your kids. These different types of GK for Class 2nd or GK Quiz for 2nd Class in Hindi also beneficial for preparing various GK exams in your Class.

List of Important GK Questions for Class 2 in Hindi (Easy GK Quiz for Class 2nd in English):

CBSE GK for Class 2 Question Answer (CBSE GK Quiz for Class 2nd):

CBSE GK Quiz for Class 2 test (CBSE GK Question for 2nd Class Kids in Hindi):

Q. 1. भारत के राष्ट्रीय ध्वज का नाम क्या है?
Ans: तिरंगा

Q. 2. भारत का राष्ट्रीय गान क्या है?
Ans: जन गन मन

Q. 3. भारत का राष्ट्रीय गीत है?
Ans: वंदे मातरम

Q. 4. भारत का राष्ट्रीय चिन्ह क्या है?
Ans: अशोक स्तंभ

Q. 5. भारत के राष्ट्रीय पंचांग का क्या नाम है?
Ans: शक संवत

Q. 6. भारत का राष्ट्रीय वाक्य है?
Ans: सत्यमेव जयते

Q. 7. भारत की राष्ट्रभाषा क्या है?
Ans: हिंदी
Q. 8. भारत की राष्ट्रीय लिपि कौन सी है?
Ans: देवनागरी

Q. 9. भारत का राष्ट्रीय ध्वज गीत कौन सा है?
Ans: हिंदी देश का प्यारा झंडा

Q. 10. भारत का राष्ट्रीय पुरस्कार है?
Ans: भारत रत्न

Q. 11. भारत का राष्ट्रीय सूचना पत्र है?
Ans: श्वेत पत्र

Q. 12. भारत का राष्ट्रीय वृक्ष कौन सा है?
Ans: बरगद

Q. 13. भारत की राष्ट्रीय मुद्रा का क्या नाम है?
Ans: रुपया

Q. 14. भारत की राष्ट्रीय नदी का नाम है?
Ans: गंगा

Q. 15. भारत के राष्ट्रीय पक्षी का क्या नाम है?
Ans: मोर

Simple GK Questions for Class 2 in English (GK Quiz for Class 2 in Hindi):

Simple GK Questions for Class 2 in Hindi (GK for Class 2nd In Hindi):

English GK Quiz for Class 2 (GK Quiz for Class 2 in English):

For More GK Questions and Answers for Students:

CBSE GK Questions for Class 1: General Knowledge Quiz for Class 1 pdf

GK Quiz for Class 6 Grade Students:

Simple GK Questions for Class 9th in Hindi

GK Questions for Class 7 in Hindi

Simple GK Questions for Class 5 to 7 with Answers in Hindi

Simple GK Questions for Class 2 in Hindi:

GK Questions for Class 4 in Hindi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *