GK Questions for Class 7

GK Questions for Class 7 | GK Questions for Class 7 in Hindi:

GK Questions for Class 7: Hello Dear Students, welcome to this section so carefully learn this whole web article if you want to increase your general knowledge. Basic General Knowledge is must be required for everyone especially students. However, most of the students always try to learn and increase GK knowledge by using different methods. As we know, in this age of Internet most of the students always searching simple GK Questions for Class 7 in English or GK Questions for Class 7 in Hindi for increasing their general knowledge, then your in right place because in this particular section we are trying to provides a huge number of simple GK Quiz for Class 7th (GK Questions for Class 7. These GK questions are based on politics, history, geography, economics, science and other important subjects. If you think you have any enough GK knowledge on these subjects then you can easily take online GK Mock Test in Hindi language and also Online GK Mock Test in the English language.

Sports GK Questions for Class 7 in Hindi (GK Questions for Class 7 pdf):

Q. 1. किंग्स कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: फुटबॉल

Q. 2. रोवर्स कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: टेनिस

Q. 3. फीफा वर्ल्ड कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: फुटबॉल

Q. 4. डब्ल्यू बी सी क्रॉउन किस खेल से संबंधित है?
Ans: बॉक्सिंग

Q. 5. इंदिरा गांधी इंटरनेशनल गोल्ड कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: हॉकी

Q. 6. यूरो कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: फुटबॉल

Q. 7. दुबई ओपन ट्रॉफी किस खेल से संबंधित है?
Ans: टेनिस

GK for 7 Class (General Knowledge Questions and Answers for Class 7):

Q. 1. क्षेत्रफल की दृष्टि से विश्व में भारत का कौन सा स्थान है?
Ans: सातवां

Q. 2. भारत के दक्षिण में कौन सा महासागर स्थित है?
Ans: हिंद महासागर

Q. 3. जनसंख्या की दृष्टि से भारत का कौन सा स्थान है?
Ans: दूसरा

Q. 4. भारत के मध्य से कौन सी रेखा गुजरती है?
Ans: कर्क रेखा

Q. 5. भारत के दक्षिण पूर्व में कौन सी खाड़ी स्थित है?
Ans: बंगाल की खाड़ी

Q. 6. भारत के पश्चिम में कौन सा देश स्थित है?
Ans: पाकिस्तान

Q. 7. भारत के दक्षिण पश्चिम में कौन सा सागर स्थित है?
Ans: अरब सागर

Q. 8. कर्क रेखा भारत के किन राज्यों से होकर गुजरती है?
Ans: राजस्थान, मध्य प्रदेश, छत्तीसगढ़ पश्चिम बंगाल, मिजोरम, गुजरात, झारखंड, त्रिपुरा

Q. 9. भारत के किस स्थान को सफेद पानी के नाम से भी जाना जाता है?
Ans: सियाचिन

Q. 10. बाबर ने अपनी आत्मकथा कौन सी भाषा में लिखी?
Ans: तुर्की भाषा में

Q. 11. सम्राट अकबर का पूरा नाम क्या था?
Ans: जलालुद्दीन मोहम्मद अकबर

Q. 12. लक्षद्वीप समूह में कुल कितने द्वीप हैं?
Ans: 36 द्वीप

Q. 13. भारत किस गोलार्द्ध में स्थित है?
Ans: उत्तरी

Q. 14. भारत में कुल कितने केंद्र शासित प्रदेश हैं?
Ans: सात

Q. 15. विश्व का सबसे बड़ा सागर कौनसा है?
Ans: दक्षिणी चीन सागर

GK Questions for Class 7 with Answers (GK Questions for Class 7th With Answers):

General Knowledge Quiz for Class 7 (Class 7 General Knowledge Question Papers):

Quiz General Knowledge GK Questions Answers Class 7:
7th Class General Knowledge Questions 7th Grade Quiz Questions:

For More GK Questions and Answers for Students:

CBSE GK Questions for Class 1: General Knowledge Quiz for Class 1 pdf

GK Quiz for Class 6 Grade Students:

Simple GK Questions for Class 9th in Hindi

GK Questions for Class 7 in Hindi

Simple GK Questions for Class 5 to 7 with Answers in Hindi

Simple GK Questions for Class 2 in Hindi:

GK Questions for Class 4 in Hindi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *