GK Questions for Class 9th in Hindi

GK Questions for Class 9 and Simple GK Questions for Class 9th in Hindi:

GK Questions for Class 9th in Hindi: Dear Students, if you are studying in class 9th and preparation for any GK Exams in your college-level or state level then you need to strong preparation for it. In the present time different types of simple and easy ways where you can easily follow and then you can easily get different types of General knowledge information or GK information including online ways. As we know, in this electronic or Internet era most of the students always use the Internet on the different available gadget. If you are looking for GK Questions for Class 9 in English and Simple GK Questions for Class 9th in Hindi which is based on different subjects then Quizcarry.com is one of the perfect places. Here you can easily get different types of GK Quiz for Class 9th such as Science GK Questions for Class 9th, History GK Quiz for 9th Class, Geographical General Knowledge Questions Answers for 9th Class etc. So, here we are suggested to every student just carefully learn these different types of GK Questions for 9th Class and increase your basic GK knowledge in different fields.

Sports GK Quiz Questions for Class 9 with Answers in Hindi:

Q. 1. आगा खां कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: हॉकी

Q. 2. बैंगलोर ब्यूज चैलेंज कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: बास्केटबॉल

Q. 3. अखिल भारतीय महाराजा रणजीत सिंह गोल्ड कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: हॉकी

Q. 4. बर्दवान ट्रॉफी किस खेल से संबंधित है?
Ans: भारोत्तोलन

Q. 5. बेटन कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: हॉकी

Q. 6. ध्यानचंद ट्रॉफी किस खेल से संबंधित है?
Ans: हॉकी

Q. 7. दलीप ट्रॉफी किस खेल से संबंधित है?
Ans: क्रिकेट

Q. 8. डूरंड कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: फुटबॉल

Q. 9. एजार कप किस खेल से संबंधित है?
Ans: पोलो

Q. 10. लेडी रतन टाटा ट्रॉफी किस खेल से संबंधित है?
Ans: महिला हॉकी

GK for 9th Class in Hindi (GK Questions for Class 9 with Answers in Hindi):

Q. 1. विश्व की सबसे बड़ी खाड़ी का नाम बताइए?
Ans: मैक्सिको की खाड़ी

Q. 2. विश्व के सबसे गहरे महासागर का नाम बताइए?
Ans: प्रशांत महासागर

Q. 3. विश्व का सबसे छोटा महासागर कौन सा है?
Ans: आर्कटिक महासागर

Q. 4. विश्व का सबसे बड़ा द्वीप कौन सा है?
Ans: ग्रीनलैंड

Q. 5. विश्व का सबसे बड़ा महासागर कौन सा है?
Ans: प्रशांत महासागर

Q. 6. विश्व की सबसे गहरी झील का नाम बताइए?
Ans: बैकाल झील

Q. 7. विश्व के सबसे बड़े द्वीप समूह का नाम बताइए?
Ans: इंडोनेशिया

Q. 8. विश्व की सबसे लंबी नदी कौन सी है?
Ans: नील नदी

Q. 9. विश्व का सबसे छोटा महाद्वीप कौन सा है?
Ans: ऑस्ट्रेलिया

Q. 10. विश्व की सबसे बड़ी नहर का क्या नाम है?
Ans: स्वेज नहर

Q. 11. विश्व का सबसे बड़ा महाद्वीप कौन सा है?
Ans: एशिया महाद्वीप

Q. 12. विश्व का सबसे ऊंचा जलप्रपात कौनसा है?
Ans: एंजिल जलप्रपात

Q. 13. विश्व की सबसे बड़ी ताजा पानी की झील का क्या नाम है?
Ans: लेक सुपीरियर

Q. 14. विश्व का सबसे बड़ा जलप्रपात कौन सा है?
Ans: ग्वायरा जलप्रपात

Q. 15. विश्व की सबसे बड़ी खारे पानी की झील कौन सी है?
Ans: कैस्पियन सागर

GK Questions for Class 9 in Hindi:

General Knowledge Questions Answers Class 9 Student in English:

List of GK Questions and Answers on India and its States:

For More GK Questions and Answers for Students:

CBSE GK Questions for Class 1: General Knowledge Quiz for Class 1 pdf:

GK Quiz for Class 6 Grade Students:

Simple GK Questions for Class 9th in Hindi:

GK Questions for Class 7 in Hindi:

Simple GK Questions for Class 5 to 7 with Answers in Hindi

Simple GK Questions for Class 2 in Hindi:

GK Questions for Class 4 in Hindi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *