Physics Trivia Quiz Questions and Answers

Physics Quiz | Simple Physics Questions Answers | Physics Trivia Questions and Answers:

As we know, the world Physics is heard by everyone and it one of the important part of Science. Perhaps the important thing about our universe is that all the humans are capable of figuring out how it works. Now, in the section we are trying to provides a huge number of Physics Quiz, or Simple Physics Questions Answers or Physics Trivia Questions and Answers for those peoples who are interested to increase their physics knowledge as well as check their physics knowledge. So if you want to know about the amazing fact and knowledge about Physics then you can easily read and learn these physics questions and answers.

General Physics Quiz for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (General Physics Trivia Questions for Class 5th to 10th):

Q. 1. How many colours are exists in sunlight?
a) 7 Colors
b) 8 Colors
c) 6 Colors
d) 5 Colors
Ans: 7 Colors

Q. 2. Electrons carry which types of charge?
a) Neutral Charge
b) Negative Charge
c) Positive Charge
d) None of These
Ans: Negative Charge

Q. 3. Protons carry which types of charge?
a) Neutral Charge
b) Negative Charge
c) Positive Charge
d) None of These
Ans: Positive Charge

Q. 4. Protons carry which types of charge?
a) Neutral Charge
b) Negative Charge
c) Positive Charge
d) None of These
Ans: Neutral Charge

Q. 5. A light year is denoted to which unit?
a) Light
b) Length
c) Speed
d) None of These
Ans: Length

Q. 6. What is the SI unit of Hertz?
a) Length
b) Frequency
c) Weight
d) None of These
Ans: Frequency

Q. 7. What is the name of a scientist who discovers X-Ray?
a) Cosmic Ray
b) Marie urie
c) Wilhelm Rontgen
d) None of These
Ans: Wilhelm Rontgen

Q. 8. What is the name of a scientist who gives the Black Hole Theory?
a) Albert Einstein
b) Stephen Hawking
c) James Chadwick
d) None of these
Ans: Stephen Hawking

Q. 9. Who gives the quantum theory?
a) Max Planck
b) Werner Heisenberg
c) Isaac Newton
d) None of these
Ans: Max Planck

Q. 10. The word of Physics comes from?
a) Phusik
b) Fusis
c) Phiji
d) None of these
Ans: Fusis

Q. 11. What is the reason behind of Tidal waves on Sea?
a) The gravitational effect of Sun on Earth
b) The gravitational effect of Moon on Earth
c) Both (a and b)
d) None of these
Ans: Gravitational effect of Moon on Earth

Q. 12. What is the unit of Magnetic Induction?
a) Volt
b) Ohm
c) Henry
d) None of these
Ans: Henry

Q. 13. Which are the Universal Gates?
a) NAND and NOR
b) NOT and OR
c) AND and OR
d) None of these
Ans: NAND and NOR

Objective Physics Questions and Answers for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (Objective Physics Trivia Quiz for Class 5th to 10th):

Q. 1. Who invented the Centigrade scale?
Ans: Anders Celsius

Q. 2. Who invented the Watch?
Ans: Peter Henlein

Q. 3. Who invented the Radio?
Ans: Guglielmo Marconi

Q. 4. Who invented the Telephone?
Ans: Alexander Graham Bell

Q. 5. Who invented Electricity?
Ans: Benjamin Franklin

Q. 7. Who invented the Electric Light Bulb?
Ans: Thomas Edison

Q. 8. Who invented the Thermometer?
Ans: Galileo Galilei

Q. 9. Who invented the Telescope?
Ans: Hans Lippershey and Zacharias Janssen; later Galileo

Q. 10. Who invented the Telegraph?
Ans: Samuel Morse

Q. 11. Who invented the Automobile?
Ans: Karl Benz

Q. 12. Who invented the Magnetic Tape?
Ans: Fritz Pfleumer

Q. 13. Who invented the Transformer?
Ans: Michael Faraday (later Ottó Titusz Bláthy)

Q. 14. Who invented the Electromagnetic Induction?
Ans: Michael Faraday

Q. 15. Who invented Quantum mechanics?
Ans: Werner Heisenberg, Max Born, and Pascual Jordan

Q. 16. Who invented the Wave mechanics?
Ans: Erwin Schrödinger

Q.17. Who invented the Nuclear Reactor?
Ans: Enrico Fermi

Q. 18. Who invented the Fuel Cell?
Ans: William Grove

Q. 19. Who invented the Airplane?
Ans: Wright Brothers

Q. 20. Who invented the Barometer?
Ans: Evangelista Torricelli

Simple Physics Quizzes for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (Simple Physics Trivia Questions and Answers for Class 5th to 10th):

Q. 1. In the following Speed is defined as?
a) Distance/Time
b) Mass/Volume
c) Time/Distance
d) None of these
Ans: Distance/Time

Q. 2. 1 a.m.u is equivalent of what?
a) 1/12th of the mass of the Oxygen atom
b) 1/12th of the mass of the Helium atom
c) 1/12th of the mass of the Carbon atom
d) None of These
Ans: 1/12th of the mass of the Carbon atom

Q. 3. What is the name of Scientist who describes the science of optics first in 1231?
a) Enrico Fermi
b) Robert Grosseteste
c) Rudolf Diesel
d) Michael Faraday
Ans: Robert Grosseteste

Q. 4. What is the name of Scientist who invented the gold leaf electroscope in 1786?
a) Peter Henlein
b) Galileo Galilei
c) Abraham Bennet
d) None of These
Ans: Abraham Bennet

Q. 5. What is the name of Scientist who invented Leyden jar?
a) Hans Lippershey and Zacharias
b) Hans Lippershey and Ewald Georg
c) Pieter Van Musschenbroek and Ewald Georg von Kleist
d) None of these
Ans: Pieter Van Musschenbroek and Ewald Georg von Kleist

Q. 6. Who discovers the Infra-red radiation?
a) Sir William Herschel
b) Karl Benz
c) Pascual Jordan
d) None of These
Ans: Sir William Herschel

Q. 7. How to describe AMU?
a) It is the unit of atomic mass
b) It is the unit of Electric Velocity
c) Both (a and b)
d) None of These
Ans: It is the unit of atomic mass

Q. 8. X-rays consist of what?
a) Electromagnetic radiations
b) Electric Radiation
c) Both (a and b)
d) None of These
Ans: Electromagnetic radiations

Q. 9. What is the important use of Hygrometer?
a) To measure the humidity of the atmosphere
b) To measure the Purity of Oxygen
c) Both (a and b)
d) None of these
Ans: To measure the humidity of the atmosphere

Q. 10. What is the important use of Photometer?
a) To measure the intensity of light
b) To measure the humidity of the atmosphere
c) Both (a and b)
d) None of these
Ans: To measure the intensity of light

Easy Physics Quiz for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (General Physics Trivia Questions for Class 5th to 10th):
General Physics Quiz for Class 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th (General Physics Trivia Quizzes for Class 5th to 10th):

For More Quizzes on various fields

Biology Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *